2011. december 31.

Juhtúrós perec (pogácsa)

A családom kedvenc sós sütije. Vagy legalábbis úgy tűnik, mert mint a sáskák szoktak nekiesni. Persze ez is egy olyan süti (mint pl a tiramisu), amit valamiért mindig csak én készítek. Többféle változatban szoktam kiszaggatni, attól függ mennyire sietek, vagy mennyi türelmem van éppen, mert ebből az adag tésztából elég nagy mennyiségű pogácsa lesz. Lehet sima pogácsa szaggatóval, derelye vágóval csíkokba vagy rombusz alakú pogácsákra is szaggatni, de a kedvencem (a legidőigényesebb) a perecszaggatós variáció. Természetesen az ízének tök mindegy a szaggatás módszere, de ugye hogy így a legszebb? Ja és a lényeg, hogy másnap is finom puha, ha marad belőle..


Hozzávalók:
50 dkg juhtúró
25 dkg margarin
50 dkg liszt
1/3 sütőpor
2 tojássárgája
2 kanál tejföl
2 teáskanál só
25 dkg reszelt sajt

Elmorzsoljuk a vaj, sütőpor, só, túró, tojás, tejföl, egyvelegét. Ezután jól összegyúrjuk, majd 0,5 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét tojásfehérjével kenjük és sajtot halmozunk rá. Előmelegített sütőben (180 ºC) kb 15 perc alatt készre sütjük. 100 perec lesz belőle.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése