2012. január 26.

Alufóliában párolt gombás csirkemell diós rizzsel

A keddi "csajbuli" fő fogása egyik kedvenc receptem, Stahl Judit Büntetlen örömök című szakácskönyvében található. Bár a mennyiségek az eredetihez képest némileg eltérőek, az ízvilágon nem változtatott semmit 1-2 evőkanállal több bor, vagy pár dkg-mal kevesebb vargánya..
Szóval nem krumplistésztát kaptak a csajok..

Hozzávalók:
5 dkg szárított vargánya
80 dkg csirkemellfilé
50 dkg gomba
2 gerezd fokhagyma
3 db kisebb lilahagyma
2 csokor petrezselyem
4 evőkanál olívaolaj
8 evőkanál fehérbor
só, bors

Diós rizshez:
2 marék dióbél
4 evőkanál olívaolaj
1 csésze rizs
1 és 3/4 csésze víz
só, bors

A szárított vargányát beáztatom kb 2 dl forró vízbe. Magam elé készítek pár edényt és miden hozzávalót előkészítek:
  • A csirkemelleket csíkokra vágom, sóval és borssal fűszerezem.
  • A lilahagymát és a gombát vékonyra szeletelem.
  • A fokhagymát összezúzom.
  • A petrezselymet és a diót apró darabokra vágom.
  • A rizst megmosom.
És innen jön a látvány konyha rész. Nálunk ez jól tud működni, mert ugyan kicsi a lakás, de van elég nagy nappalink és konyhánk egyben, jó nagy konyhapulttal. A pult egyik oldalán van az étkező asztal a vendégekkel a másik oldalon pedig én állok (meg amikor nem csajbuli van nyuszika) és mindent látnak, sőt ha nagyon akarnak segíthetnek a pult másik oldaláról.. szóval először felteszem a rizst a hagyományos módszerrel, kis olajon megfuttatom, majd felöntöm a gomba levével, meg annyi vízzel amennyi még kell neki, hozzászórom a diót, sózom, borsozom, lefedem és magára hagyom (csak akkor nézek hátra, amikor kifutott picit és serceg ahogy ráég a platnyira - ez azért van a receptben, mert én így szoktam). Letépek 12 darab kb 30 cm-es alufólia darabot, majd kettőt-kettőt egymásra fektetve kirakom a konyhapultra. 1-1evőkanál olívaolajat szétkenek rajtuk, majd elosztom rajtuk sorban a lilahagymát, hússzeleteket, gombát, a lecsepegtetett vargányát, fokhagymát, petrezselymet. Végül mindegyikre rákanalazok 2-2 evőkanál fehérbort (elvileg szárazat, de ez most sárga muskotály volt).

Ezután ráteszek a tetejükre megint 1-1 alufólia darabot és minden oldalról felhajtogatom több rétegben úgy, hogy ne hasadjon és ne nyíljon ki. Sütőlemezre pakolom a tasakokat (2 db fér egy tepsire) és 200 C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütöm.

A tasakok a sütés közben a gőztől felpuffadnak és ebben a gőzben párolódnak meg benne a dolgok és minden íz szépen összekeveredik. Én úgy szoktam tálalni, hogy a tasakot egy tányérra teszem, és mellette kis üvegtálban külön tálalom a köretet. A tasak közepét kilyukasztom és négyfelé tekerem az alufóliát és abból eszem ki. Az alján marad egy kis szaft, amit nem szabad leönteni róla, mert nagyon finom, abba szoktam még külön beletunkolni a gombás-hagymás húst.

1 megjegyzés:

  1. Fincsi volt, nem beszélve a brownieról vaníliafagyival. Lazacot mikor sütünk?

    VálaszTörlés