2013. október 6.

Rostos szilvalé


Anyunak sikerült megmentenie a nagypapám szilvapálinkájának való szilvából egy kisebb mennyiséget, amiből rostos szilvalevet készítettem. 2/3 rész vízzel kell még így is hígítani, úgyhogy szörpnek is mondhatnám. Ez az a kerek, pirosbélű szilva, amiből nagyon finom fahéjas szilvalekvár készült tavaly, de abból még mindig van, így most ez jutott eszembe. Nagyon finom lett, tartósítószer mentes, jót tesz az emésztésnek és képtelenség lefotózni..

Hozzávalók:
3,4 kg szilva
1 kg cukor
2,5 l tisztított víz
2 ek citromsav

A szilvákat kisebb adagonként forrásban lévő vízbe dobom és gumikesztyűben lehéjazom, a magját kiszedem. Ennek a szilvának elég vastag a héja, ezért ezt én a lekvárnál is leszedtem. Ezután a többi hozzávalóval együtt addig főzöm, amíg a kívánt sűrűséget eléri. Nekem ebből a mennyiségből 20 darab 2 dl-es kellemesen savanykás, erőteljesen szilva ízű rostos szilvalé/szörp lett.


2 megjegyzés: