Íme a legújabb keksz-variációm, a szokásosnak mondható "alaprecept" most éppen mogyoróval, csokival és aszalt meggyel, kakaós változatban, a cukrokat tekintve félig-meddig diétásan. Sajnos már nincs belőle, viszont nemsokára jön az újabb hétvége.. nekem pedig megint terveim vannak.. :)
Hozzávalók:
(1 csésze = 2,5 dl)
10 dkg vaj
1/4 csésze barnacukor
1/2 csésze nyírfacukor
1 evőkanál házi vaníliáscukor
1 tojás
csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csésze liszt
1 púpozott evőkanál kakaópor
1/2 csésze apróra vágott aszalt meggy
1/2 csésze apróra vágott törökmogyoró
1/2 csésze apróra vágott étcsokoládé (60%)
A mogyorót serpenyőben megpirítom és még forrón konyharuhával és kézzel (vigyázat: nagyon forró!) ledörzsölöm a héját. Amikor kihűlt késsel durvára vágom a csokival és az aszalt meggyel együtt. Ezzel minden előkészület megvan, jöhet egy nagyobb keverőtál és egy fakanál. Ezt a tésztát kizárólag fakanállal szabad kikeverni, gépi keverés esetén a sütéskor szétfolyik a tepsiben.
A hozzávalókat sorban keverem össze, először a puha (nem olvasztott) vajat a cukrokkal, majd a tojással, ezután jöhetnek bele a lisztek/porok, végül a "töltelék". Én kisméretű fagyikanállal halmozom egymástól jó messzire a tepsiben, de két kiskanál is tökéletesen megteszi. Elég puha a tészta, ezért a kézi golyóformázás nem működik. Kicsivel több lisztet is felvesz, ilyenkor "kekszesebb" a dolog, vagyis ropogósabb kekszeket kapunk. Kinek mi ízlik, ez most egy puhább keksz lett.. ropogós töltelékkel!
Keksz mindig jöhet, szépek lettek! Szeretnélek játékra invitálni, ha van kedved hozzá. Nézz be hozzám!
VálaszTörlésIrtó helyes kekszek :) az kék szalag azért kék?
VálaszTörlésNem direkt, de akár lehetne azért is.. :)
Törlés