2014. január 30.

Csokis-meggyes-mogyorós keksz


Íme a legújabb keksz-variációm, a szokásosnak mondható "alaprecept" most éppen mogyoróval, csokival és aszalt meggyel, kakaós változatban, a cukrokat tekintve félig-meddig diétásan. Sajnos már nincs belőle, viszont nemsokára jön az újabb hétvége.. nekem pedig megint terveim vannak.. :)

Hozzávalók:
(1 csésze = 2,5 dl)
10 dkg vaj
1/4 csésze barnacukor
1/2 csésze nyírfacukor
1 evőkanál házi vaníliáscukor
1 tojás
csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csésze liszt
1 púpozott evőkanál  kakaópor
1/2 csésze apróra vágott aszalt meggy
1/2 csésze apróra vágott törökmogyoró
1/2 csésze apróra vágott étcsokoládé (60%)

A mogyorót serpenyőben megpirítom és még forrón konyharuhával és kézzel (vigyázat: nagyon forró!) ledörzsölöm a héját. Amikor kihűlt késsel durvára vágom a csokival és az aszalt meggyel együtt. Ezzel minden előkészület megvan, jöhet egy nagyobb keverőtál és egy fakanál. Ezt a tésztát kizárólag fakanállal szabad kikeverni, gépi keverés esetén a sütéskor szétfolyik a tepsiben.
A hozzávalókat sorban keverem össze, először a puha (nem olvasztott) vajat a cukrokkal, majd a tojással, ezután jöhetnek bele a lisztek/porok, végül a "töltelék". Én kisméretű fagyikanállal halmozom egymástól jó messzire a tepsiben, de két kiskanál is tökéletesen megteszi. Elég puha a tészta, ezért a kézi golyóformázás nem működik. Kicsivel több lisztet is felvesz, ilyenkor "kekszesebb" a dolog, vagyis ropogósabb kekszeket kapunk. Kinek mi ízlik, ez most egy puhább keksz lett.. ropogós töltelékkel!



3 megjegyzés:

  1. Keksz mindig jöhet, szépek lettek! Szeretnélek játékra invitálni, ha van kedved hozzá. Nézz be hozzám!

    VálaszTörlés
  2. Irtó helyes kekszek :) az kék szalag azért kék?

    VálaszTörlés